در این مطلب می‌خواهیم درباره خواص سیاه دانه و بیشتر از آن، درباره خواص عسل و سیاه دانه صحبت کنیم. خیلی خوب است که سیاه دانه به دلیل داشتن خواص عالی برای سلامتی، به عنوان مکمل غذایی مصرف شود.

سیاه دانه را پیامبر اکرم(ص) درمان هر دردی به جز مرگ می دانست. خواص و فواید سیاه دانه و عسل به قدری فراوان هستند که از درد ناخن پا تا درد و بیماری های نوک موی سر را می توان با آن درمان کرد.

موثر در درمان آسم

تیموکینون یکی از اجزای اصلی نایجلا ساتیوا ( سیاه دانه ) است و با استناد به مطالعه موردی انجام شده بر حیوانات، تاثیر آن از تاثیر داروی فلوتیکازون که داروی آسم محسوب می‌شود بیشتر است. یک مطالعه دیگر که بر انسان انجام شد، دریافت که عصاره به دست آمده از جوشاندن سیاه دانه، اثرات ضد آسمی قوی دارد. البته ممکن است سیاه دانه به اندازه تئوفیلین یا سالبوتامول موثر نباشد.

ضد حساسیت

شما یا افراد دیگری که حساسیت دارند، می‌توانید مصرف سیاه دانه را امتحان کنید. زیرا یکی از خواص سیاه دانه، ضد حساسیت بودن آن است.
در ۱۹۹۳، دکتر نیرمال چاکراواتی در تحقیق خود اثبات کرد که کریستال نیژلون تاثیرات سرکوب کننده دارد. این کریستال، ماده‌ای که باعث ترشح هیستامین می‌شود را مهار می‌کند. هیستامین ماده‌ای است که در بدن ترشح شده و منجر به واکنش‌های حساسیتی مانند آسم می‌شود. روغن معطر سیاه دانه، فرار است. این روغن برای افراد مبتلا به آسم بسیار مفید است.

تقویت سیستم ایمنی

یکی از خواص سیاه دانه برای سلامتی، تقویت سیستم ایمنی از طریق افزایش رشد سلول‌های تی به عنوان کشنده طبیعی سلول است. سخنگوی موسسه ایمونولوژی دانشگاه مونیخ گفت عصاره سیاه دانه به عنوان ماده تنظیم کننده فرآیندهای طبیعی به کار می‌رود. این می‌تواند یکی از دلایلی باشد که بر اساس آن سیاه دانه می‌تواند با بیماری‌هایی مانند سرطان که به سیستم ایمنی حمله می‌کنند، مبارزه کند.

خنثی کردن سموم

سموم می‌توانند عملکرد اندام‌های حیاتی بدن مانند کبد و ریه را مختل کنند. سم می‌تواند بر اعضاء مختلف بدن تاثیر بگذارد. اما جای نگرانی نیست. ساپونین موجود در سیاه دانه می‌تواند سموم را دفع کند. در نتیجه اختلالات دستگاه تنفسی و همچنین مشکلاتی مانند اسهال که ناشی از سموم هستند نیز با مصرف سیاه دانه کاهش می‌یابند.

ضد باکتری در دستگاه گوارش

با استناد به تحقیق منتشر شده در مجله دارویی پاکستان، روغن سیاه دانه در کشتن باکتری‌هایی مانند وﯾﺒﺮﯾﻮ ﮐﻠﺮا، و ای کولای به دستگاه گوارش کمک می‌کند. تاثیر روغن سیاه دانه از داروی آمپی‌سیلین بیشتر است.

افزایش تمرکز

اسید لینولئیک که می‌توانیم به آن امگا۶ و امگا۳ نیز بگوییم برای تامین مواد مغذی و افزایش هوش مفید بوده و به گردش خون در مغز نیز کمک می‌کند.

 

عسل و سیاه دانه

 

منبع تغذیه سالم

اسید آمینه‌ای که توسط بدن تولید می‌شود، اسید آمینه غیر ضروری نام دارد. اسید آمینه ضروری از طریق غذایی که می‌خوریم مانند تخم مرغ، گوشت و غیره تولید می‌شود. سیاه دانه نیز دارای اسید آمینه ضروری است. سیاه دانه دارای ۹ نوع اسید آمینه ضروری است که برای بدن مفید هستند.

کمک به درمان دیابت

دو گرم سیاه دانه در روز به تولید گلوکز کمتر توسط بدن، کاهش مقاومت در برابر انسولین، افزایش عملکرد سلول‌های بتا و کاهش هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) در انسان منجر می‌شود.

کاهش پرفشاری خون

مصرف ۲۰۰-۱۰۰ میلی‌گرم عصاره سیاه دانه به صورت دو بار در روز و به مدت دو ماه، می‌تواند فشار خون را در افراد مبتلا به پرفشاری خفیف پایین بیاورد.

مبارزه با سرطان روده بزرگ

تحقیقات نشان می‌دهد که عصاره سیاه دانه، در جلوگیری از پیشرفت سرطان روده بزرگ، خیلی بهتر از مصرف ماده شیمیایی ۵- فلوروراسیل عمل می‌کند. یک تحقیق دیگر که بر روی حیوانات انجام شده نشان می‌دهد روغن سیاه دانه تاثیر قابل توجهی در جلوگیری از سرطان روده بزرگ دارد. تحقیقات بیشتری نیز در مورد این مسئله انجام شده است. در تحقیقی که بر روی موش‌ها انجام شد، مشخص شد که روغن سیاه دانه می‌تواند بدون هیچ گونه عوارض جانبی با سرطان روده بزرگ مبارزه کند.

دارویی گیاهی برای صرع

در پزشکی جایگزین، سیاه دانه به عنوان ماده ضد تشنج شناخته می‌شود. مطالعه‌ای در ۲۰۰۷ بر روی کودکان مبتلا به صرع و مقاوم در برابر داروهای معمول انجام شد. نتیجه به دست آمده بسیار شگفت انگیز بود. عصاره سیاه دانه می‌تواند تشنج را کاهش دهد.

افزایش انرژی

ابن سینا (۱۰۳۷-۹۸۰) در شاهکار خود ( کتاب قانون ) که به عنوان مشهورترین کتاب داروسازی در شرق و قرب شهرت دارد، چنین می‌گوید که سیاه دانه، باعث افزایش انرژی و درمان خستگی و کسالت می‌شود.

بهبود و افزایش توانایی بدن

عسل همواره یک خوراکی مقوی بدن شناخته می‌شود و عسل و سیاه دانه هم از این قاعده مستثنی نیست و برای افزایش توانایی بدن واقعا عالی و مفید است.

بهبود سلول‌های ورید بزرگ

یکی دیگر از خواص عسل و سیاه دانه که بسیار مفید است کمک به بهبود سلول‌های ورید بزرگ است که در نتیجه آن کمک بزرگی به سلامت بدن می‌کنند.

حفظ تعادل بدن

بسیاری از ما با مشکلاتی در زمینه تعادل بدن روبرو هستیم که با استفاده از عسل و سیاه دانه می‌توانیم این مشکل را برطرف کنیم.

پاک سازی خون

سیاه دانه آهن و پتاسیم فراوانی دارد و علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، باعث رفع مسمومیت خونی و پاکسازی خون می شود.

متعادل کردن چربی و تقویت قلب

یکی دیگر از خواص عسل و سیاه دانه برای قلب این است که به تعادل میزان چربی در بدن و در نتیجه تقویت قلب کمک می‌کند. می‌دانید که وجود چربی های اضافه در بدن باعث گرفتگی عروق و انسداد شریان های اصلی بدن می شود و عامل اصلی ناراحتی های قلبی خواهد بود.

افزایش سلامتی

عسل سیاه دانه به دلیل مواد معدنی زیادی که در خود دارد به سلامت عمومی بدن کمک می‌کند.

 

عسل و سیاه دانه

 

خواص عسل و سیاه دانه برای نوزادان یا کودکان:

  • کمک به رشد نوزاد یا کودک
  • جلوگیری از ایجاد کرم معده

همه این‌ها خواص عسل و سیاه دانه برای سلامتی هستند. اما باید چیزی در مورد این عسل بدانید. مقدار مصرف روزانه مشخصی برای این مخلوط وجود دارد. مقدار مجاز مصرف آن ۲-۱ قاشق غذاخوری در روز است.

با این‌که سیاه دانه خواص زیادی دارد اما مصرف بیش از حد آن نیز باعث بروز عوارض جانبی می‌شود.

عوارض جانبی سیاه دانه:

بارداری و شیردهی

مصرف متعادل و استاندارد سیاه دانه برای سلامتی خطری ندارد. اما مصرف مقادیر زیادی از آن می‌تواند برای دوران بارداری خطرناک باشد. یکی از عوارض جانبی آن کاهش یا توقف انقباضات رحم است. تا کنون مقدار معینی برای مصرف سیاه دانه در دوران شیردهی مشخص نشده است. اما برای اطمینان، از مصرف آن در دوران شیردهی خودداری کنید.

کودکان

روغن سیاه دانه در صورت استفاده خوراکی و در مقدار مجاز برای کودکان خطری ندارد.

اختلال خونریزی

سیاه دانه می‌تواند ترومبوز را کاهش داده و میزان خونریزی را بالا ببرد. از نظر تئوریک، این مسئله می‌تواند باعث اختلال خونریزی شود.

دیابت

سیاه دانه می‌تواند باعث کاهش تولید گلوکز در برخی افراد شود. بنابراین، گلوکز خود را بررسی کرده و مراقب علائم هیپوگلیسمی باشید. افراد دیابتی باید مراقب خود باشند.

فشار خون پایین

از نظر تئوریک، سیاه دانه می‌تواند فشار خون را به میزان خیلی زیادی پایین بیاورد، بنابراین در صورت مصرف سیاه دانه، مراقب فشار خون خود باشید.

عمل جراحی

سیاه دانه می‌تواند ترومبوز را کاهش دهد، گلوکز را پایین بیاورد و میزان خواب را در برخی افراد افزایش دهد. از نظر تئوریک، این مسئله می‌تواند باعث ایجاد اختلال در عمل جراحی شود. برای اطمینان، از دو هفته قبل از جراحی، مصرف سیاه دانه را متوقف کنید.

منبع:

بازده bazdeh.org

Health Line

 

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *